Tori Amos, Hello Saferide och Anna Ternheim är några av artisterna som uppträder under helgens festival. Foto: TT Montage: SVT

Kvinnodominerad line up på Music and Arts

Uppdaterad
Publicerad

I helgen går årets upplaga av Stockholm Music and Art av stapeln och Skeppsholmen fylls av mat, dryck, konserter och konstutställningar.

Helgens line up toppas av bland andra internationella namn som Van Morrison, Tori Amos och Nils Frahm och svenska Thåström, José González, Timbuktu, Hello Saferide och Anna von Hausswolff.

Årets tema för festivalen är jämställdhet och demokrati.

– Det känns som att vi med hela programmet från grafisk form till konstens inriktning fångar upp lite av den debatt som råder i samhället men framförallt också den värdegrund vi lutar oss mot, med kulturell mångfald och jämställdhet, säger Joakim Skoglund, pressansvarig för Stockholm Music and Art.

”Tragiskt om man INTE är jämställd 2015”

Stockholm Music and Art är en av få festivaler i sommar som har fler akter framförda av kvinnor än män. 

– Det är lite tragiskt att vi sticker ut på något som bör vara så självklart. Om man INTE är jämställd 2015 så känns det som ett misslyckande. Men arbetet med jämställdhet är så klart en mycket mer komplex och större fråga än att enbart kunna presentera lika många kvinnliga och manliga artister, säger Skoglund.

Konsten sträcker sig utanför festivalområdet

Flera platser på ön kommer att vigas åt konstnärliga projekt. Några verk kommer även att placeras utanför festivalområdet för att så många som möjligt ska kunna ta del av konsten utan att behöva lösa biljett.

– Det är jätteroligt att vi kan visa den här bredden på konst. Allt från att AK von Malmborg gör sitt sista framträdande någonsin till att Ulf Ivarsson gör ett timmes långt kompromisslöst bassolo, säger Joakim Skoglund.

Än finns fortfarande biljetter kvar men Joakim Skoglund räknar med att de kommer att fylla Skeppsholmen i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.