Kvinnor får sämre behandling än män

Uppdaterad
Publicerad

Danderyds sjukhus har undersökt 75 000 patienter som blir behandlade för högt blodtryck. Resultatet visar att fler män än kvinnor når en god blodtrycksnivå efter behandling hos läkare, det trots att forskningen också visat att kvinnor är bättre på att följa läkarens rekommendationer.

Jan Hasselström är distriktläkare vid vårdcentralen i Storvreten i Tumba och är en av de som ligger bakom forskningen.

– Forskare har spekulerat i vad orsakerna kan vara. En tänkbar orsak kan vara att kvinnor har en lägre grad av hjärt- och kärlsjuklighet än män, för så är det. Men vi har kunnat visa att det inte är det som förklarar varför kvinnor ligger högre i blodtryck. Kvinnor får faktiskt en sämre boldtrycksbehandling, säger Jan Hasselström.

Får äldre mediciner

Orsaken till att kvinnor når ett sämre resultat verkar bero på att dom oftare än män blir behandlade med äldre former av mediciner.

– Frågar jag mina kollegor skulle ingen säga att de medvetet siktar in sig på att ge kvinnor en annan behandling. Utan det här är ett fenomen vi inte kan förklara, säger Jan Hasselström.

”Finns fortfarande skillnader”

Resultatet väcker många frågor för forskare och läkare, och än så länge är många obesvarade. Men att vården i Sverige och Stockholm är ojämlik är inget nytt inom forskningen.

Hur jämlik vård har vi i Stockholm idag?

– Man får titta på det i olika perspektiv, men när det gäller skillnaden mellan kvinnor och män så finns den fortfarande. Skillnaderna upptäcks både i vården och i forskningen. Det kommer vi att behöva jobba med nu, men också långsiktigt, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Men det har ju forskats om det här under väldigt lång tid, hur kommer det sig att det inte sätts in fler åtgärder i vården idag?

– Jag skulle säga att det sätts in en del åtgärder, men man behöver vara uppmärksam på frågan hela tiden och försöka utveckla kunskapen så mycket som möjligt. Vi är faktiskt rätt duktiga i Sverige på att samla in könsuppdelad statistik. Det vi behöver utveckla är hur vi använder kunskapen – hur vi analyserar och använder kunskapen så att det påverkar patienterna, säger Anna Starbrink (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.