Landstinget inför elektroniska frikort

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli slut på oro inför borttappade kvitton efter många dyra läkarbesök, nu inför landstinget elektroniskt frikort i hela länet.

Frikortet gör det möjligt till gratis sjukvård och vägen dit är att samla kvitton och stämplar i den lilla blå foldern. Men under hösten kommer det att ersättas med ett elektroniskt frikort.

– Nu när du betalar så kommer vården samla på sig alla uppgifter som du har betalat. Och när du uppnått gränsen för högkostandsskydd så får du automatiskt ett frikort, du behöver inte ha koll på dina kvitton eller stämplar längre, säger Daniel Forslund (FP) som är innovationslandstingsråd.

Sparar tid

Varje år får drygt en halv miljon av länets patienter frikort och med den nya tekniken hoppas man att spara tid både för vårdpersonal och patienter.

– Många äldre har också problem att hålla koll på alla de här gamla pappersremsorna med stämplar. Så särskilt för äldre patienter så tror jag det här blir en väldigt stor förenkling.

Och man behöver inte ha tillgång till någon dator, utan uppgifterna finns i vårdens system.

Tog tid att ta fram säker lösning

Många butiker har länge haft klubbkort där man samlar poäng vid köp men inom vården har det tagit tid att ta fram ett system som gör det enklare för patienten.

– Det kan tyckas fullständigt självklart att vi skulle gjort det här för tio år sedan, men nu har vi lyckats att lösa det tekniskt, säkerhetsmässigt och även praktiskt ute på vårdcentralerna, säger Daniel Forslund (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.