Ett enda BVC för barn till drogberoende föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan öppnade länets enda BVC som är specialiserad på barn med drogberoende föräldrar. Nu ser man att behovet är mycket större än vad man väntat sig.

Barn i familjer med drogberoende löper större risk att utveckla ohälsa och för ett år sedan öppnades på Södermalm Stockholms enda barnavårdscentral specialiserad på barn till drogberoende föräldrar.

– Det är för att få en uppföljning från ett tidigt skede och för att kunna stötta föräldrarna, säger initiativtagaren Ihman Sarman, som jobbar som överläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhus.

De nyfödda barnen kommer från hela länet och den första kontakten mellan mammorna och sjuksköterskorna skapas redan på BB. Efter förlossningen kommer sjuksköterskorna på hembesök en gång i veckan där man kontrollerar barnens motorik och sociala utveckling. Barnet får också fler läkarbesök än vad de skulle få på ett BVC nära hemmet.

Hembesök

Anna har tre barn och varit drogfri i många år men drabbas ibland av stark ångest, hon uppskattar hembesöken.

– Det känns tryggt att de håller lite koll. Hur det blir med sömnen och hur det blir med min ångest. Att de kontrollerar att mitt barn växer som hon ska och att allt är bra.

– Hembesöken bygger väldigt mycket på förtroende och att mammorna känner att de kan prata om allt.  I 70 procent av alla besök så pratar vi inte bara om barn utan också mamman och hennes psykiska hälsa och sociala situation, säger Lotta Lindfors som är sjuksköterska och vårdutvecklare på Sachsska barn- och ungdomssjukhus.

Droger

De flesta av kvinnorna som kommer hit lever ensamma med sina barn. 60 procent av mammorna har någon gång tagit droger under graviditeten och vanligast är alkohol.  Var femte kvinna som kommer på besök har tagit droger under hela graviditeten. Men trots att många av kvinnorna använt droger början av sin graviditet så föds barnen med en medelvikt på 3,4 kilo.

– När fostret exponeras för droger så behöver inte effekterna synas på en gång men drogerna kan ändå ha påverkat hjärnans utveckling och kan visas sig senare under uppväxten, säger överläkare Ihman Sarman.

Teamet på Rosenlunds BVC kommer att följa barnen ända upp i skolåldern. Rosenlunds BVC är den enda i hela länet och behovet var större än förväntat. Från början planerade man för 34 barn men efter drygt ett år så är man uppe i 52 barn.

– Det är ju så att vi sannolikt bara skrapar på ytan. Mellan tummen och pekfingret tror jag att vi skulle behöva ha fyra gånger fler platser, säger Ihman Sarman.

Landstinget har skjutit till pengar

Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting säger till SVT Nyheter Stockholm att landstinget har skjutit till 800.000 kronor till verksamheten i budgeten för 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.