Bland studenter på Södertörns högskola, som läser till mellanstadielärare, finns en oro. De anser att deras utbildning inte håller måttet.
– Jag hade väldigt höga förväntningar och tycker inte att utbildningen levt upp till dem, säger Elin Öhman som läser femte terminen på grundlärarprogrammet mot årskurs 4 till 6.
Hennes kurskamrat Lammin Jallow håller med om kritiken.
– Man behöver inte lägga ner speciellt mycket tid och det krävs varken huvudbry eller engagemang.
Studenter vill ha hårdare krav
Kritiken mot utbildningen ligger främst i att studenterna tycker att det är för låga antagningskrav, för få lärarledda timmar och för enkelt att ta sig igenom utbildningen. Flera studenter tycker också att deras lärare bör ha en bakgrund inom skolvärlden.
– Utbildningen är för långt ifrån verkligheten, säger Elin Öhman.
Eva Färjsjö är högskoleadjunkt på lärarprogrammet och har själv jobbat som grundskollärare i närmare 20 år. Hon är uppskattad bland studenterna och håller med om att det är viktigt att få med sig mer av det praktiska.
– Det är säkerligen så att det ställs för låga krav på vissa kurser. Och det är skandal då det är så få lärarledda tillfällen. Men framför allt tror jag det behövs mer av praktiska övningar där studenterna får träna på att vara grundskollärare.
Lärarutbildningar har fått nya direktiv
Under 2010 bestämde riksdagen att lärarutbildningarna skulle få nya upplägg. Den allmänna lärarexamen skulle ersättas av fyra nya: förskollärarexamen, grundlärarexamen, ämneslärarexamen och yrkeslärarexamen.
Samtidgit skulle kraven på de högskolor och universitet som utbildar lärare skärpas.
– Det blir ett extremt problem när det råder lärarbrist och vi har en utbildning som inte skapar tillräckligt bra lärare, säger studenten Lammin Jallow.
”Vi tar det här på allvar”
Eftersom lärarprogrammen nyligen gjorts om, finns det ännu inga utvärderingar. Och från högskolans sida svarar man såhär på kritiken:
– Ju högre krav desto bättre. Vi har en enorm lärarbrist och det handlar om att utbilda och värva nya lärare. Det finns en rätt så negativ bild av svensk skola och läraryrket. Naturligvis bör man ta den här kritiken på stort allvar, säger Anders J Persson som är ansvarig för lärarutbildningarna på Södertörns högskola.
Han poängterar också att det skiljer sig bland de olika lärarprogrammen. De som läser till förskollärare är generellt mycket nöjdare med sin utbildning.