Foto: TT

Lidingö sämst på sommarjobb av 138 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Lidingö hamnar på sista plats bland landets kommuner när SSU rangordnar vad de gör för att ge ungdomar sommarjobb. Lidingö har enligt undersökningen endast erbjudit 31 sommarjobb i kommunal regi jämfört med exempelvis Solna som erbjudigt 700 jobb och feriepraktiker.

Lidingö kommun hamnar i botten när SSU tar reda på vad kommuner erbjuder för sommarjobb. Orsaken är framför allt att kommunen, enligt undersökningen, erbjudit totalt 31 sommarjobb, och inga feriepraktikplatser. Vad gäller ersättning i Lidingö står sig summan helt okej i länet med 78 kr/timme.

Endast åtta av Stockholms läns 26 kommuner har svarat på enkäten, men genom de svar som inkommit framgår tydligt att skillnaderna mellan kommunerna är stora.

Stockholm stad med absolut störst antal invånare har erbjudit 7500 sommarjobb och 400 feriepraktiker. Stockholm betalar också bäst av de svarande med 99 kr/timme i genomsnitt för de över 18 år. Botkyrka har 1600 feriepraktiker men den lägsta ersättningen av de svarande med 55 kr/timme för de över 18 år.

Frågorna i enkäten tar upp hur många sommarjobb som kommunen erbjudit yngre och äldre ungdomar. Vilken lön de får, hur mycket de får arbeta per vecka och om facket har varit informerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.