Tunga fordon orsakar 30 gånger större spridning av partiklar än personbilar, trots att lastbilar saknar dubbdäck. Det visar ny forskning från Stockholms universitet.

Luften i Stockholm allt bättre – men inte godkänd

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms innerstads mest trafikerade vägar har fått bättre luftkvalitet, men miljömålen nås inte.

Det största problemet i Stockholms luftmiljö är höga halter av kvävedioxider och partiklar. Men luften har blivit allt bättre i Stockholms innerstad de senaste åren, enligt Miljöförvaltningens årsrapport för 2014.

Halterna av de större partiklarna, PM10, som kommer från bland annat dubbdäck och vägslitage var de lägsta sedan mätningarna startade, skriver Dagens Nyheter. Dubbdäcksförbud på Hornsgatan och dammbindning av vägar, har påverkat mätsiffrorna till det bättre. Men trots det nås inte miljömålen.

– Nu är det viktigaste för luftkvaliteten att minska trafiken och dubbdäcksanvändande, säger Kristina Eneroth, miljöutredare på Miljöförvaltningen till Dagens Nyheter.

Enligt Naturskyddsverket klarades inte det nationella miljökvalitetsmålet Frisk luft under 2014, och det kommer inte att nås till 2020 med i dag beslutade eller planerade styrmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.