Inomhusluftens påverkan på förskolebarn när det gäller exponering av miljögifter är relativt outforskat, men nu ska landstinget mäta efter farliga kolväten i Stockholms förskolor. Foto: SVT

Luftmätning på Stockholmsförskolor

Publicerad

Landstinget satsar nu 750.000 kronor på att mäta inom- och utomhusluft på förskolor i Stockholm i trafikerade lägen för att kunna spåra farliga halter av kolväten i luften. Förhoppningarna är att projektet ska kunna hjälpa till att hitta bra lägen när man planerar för framtida förskolor.

Bilavgaser från bensindrivna bilar släpper ut farliga kolväten, och de är farliga i synnerhet för barn. Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) är en grupp ämnen som visats kunna orsaka både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och dessutom påverka barns mentala utveckling.

Därför ska nu landstinget i ett forskningsprojekt satsa på att mäta inom- och utomhusluft vid ett antal förskolor i Stockholms kommun som ligger i trafikerade områden. Med projektet hoppas man få fram nivåerna av kolväten vid förskolor, både inne och ute för att kunna bedöma barns exponering för dessa farliga ämnen.

Luften utanför förskolor har mätts förut men inomhusmiljön när det gäller kolväten är ett relativt outforskat område.

– Detta är ett område som vi behöver veta mer om. Kunskaperna hoppas kunna leda till bättre kunskap som kommunerna kan använda vid placering av förskolor, både i Stockholmsregionen, men även i resten av landet, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplaneringslandstingsråd.

Projektet pågår fram till slutet av 2018 och kostar 750.000 kronor, pengar som kommer från landstingets miljöanslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.