Foto: Scanpix

Makthavarna: Höj hyran i attraktiva områden

Uppdaterad
Publicerad

80 procent av makthavarna tycker att det är rimligt med högre hyra för en lägenhet i ett attraktivt område.

En lägenhet med bra läge ska vara dyrare än en likvärdig lägenhet i ett sämre område, det anser åtta av tio makthavare. Det är Makthavarpanelen Bostad som har gjort undersökningen och den visar också att det är tydlig ideologisk skillnad i svaren mellan de politiska blocken. Högre andel allianspolitiker instämmer i detta, 96 procent, jämfört med 36 procent från de rödgröna.

”Det behövs förändring”

– Tyvärr är hyresstrukturen alltför godtycklig på många håll idag. Det gäller såväl skillnader mellan olika delar av Sverige som stadsdelar eller kvarter i Stockholm. Så länge hyresnivåerna inte speglar människors värderingar kommer hyresmarknaden fungera dåligt, folk blir både inlåsta och utelåsta och svarthandeln gynnas. Det är inte acceptabelt, det behövs förändring, säger Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen håller inte med om att hyresnivåerna sätts godtyckligt och menar att Fastighetsägarna bortser från de skillnader som faktiskt finns mellan Stockholms olika områden.

– Även den genomsnittliga hyresgästen anser att det ska föreligga skillnader mellan hyresnivåer men det ska vara baserat på långt många fler parametrar än bara hur attraktivt ett område är. Det är redan idag en skillnad i hyresnivåer för inner- respektive ytterstad i Stockholm på drygt 30 procent, något Fastighetsägarna missade att presentera i sin undersökning, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

”Har varit knäpptyst i frågan”

Makthavarpanelen Bostad består av 400 branschrepresentanter i ledande befattningar, experter och förtroendevalda politiker som arbetar med bostadsfrågor.

Bland branschföreträdarna svarade 95 procent att det är rimligt att en lägenhet i ett attraktivt område har högre hyra.

– Det är glädjande att oppositionen stödjer tanken på att ett områdes attraktivitet ska få genomslag på hyran. Under alliansens åtta år vid regeringsmakten var det knäpptyst i frågan. Det är ett välkommet besked för alla oss som värnar hyresrätten som boendeform, säger Billy McCormac.

– Både vi och Fastighetsägarna vet ju att det inte är makthavare som avgör hyresnivåer, utan hyresgäster och fastighetsägare tillsammans. Det är därför vi gemensamt förhandlar hyrorna, för att både hyresgästernas och fastighetsägarnas intressen ska kunna tillgodoses, säger Per Björklind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.