De första 24 aporna har anlänt från USA. Foto: SVT

Malariavaccin testas på makakerapor

Uppdaterad
Publicerad

För att framställa ett nytt vaccin mot malaria får ett laboratorium vid Karolinska institutet nu använda 120 makakerapor som försöksdjur. Men beslutet rör upp känslor hos Djurrättsalliansen.

Det är regeringen som beviljat att Astrid Fagræus laboratorium (AFL), vid Karolinska institutet ska få använda aporna i studien, som kommer att pågå i ett år. AFL är Skandinaviens enda forskningscentrum som får använda apor i djurförsök.

De första 24 aporna har redan anlänt från USA, och befinner sig för närvarande i karantän. SVT Nyheter Stockholm hänvisas till KI:s innergård där vi får filma andra makakerapor. 

Liknar oss

– De har ett immunsystem som liknar vårt. Vi går ner på gennivå och läser av vad som händer med immuncellerna när de möter det här vaccinet. Och det kan vi bara göra på apor, så att vi kan föra över resultaten till människor, säger Mats Spångberg, chefsveterinär på AFL.

I sin ansökan som KI lämnat in anger man bland annat att makaker-aporna under ett års tid kommer att genomgå flera benmärgsprovtagningar, ett stort antal blodprover och lymfkörtelbiopsier. Eventuellt behövs inte fler än de 24 makaker som redan finns på KI.

Namninsamling mot försöken

Men det här upprör Djurrättsalliansen som jobbat sedan 1995 med att stoppa KI från att använda apor i djurförsök. Just nu driver organisationen en kampanj, där man fått in 16 000 underskrifter för att stoppa malariaförsöken. 

– Vi tycker inte att man har rätt att använda apor i djurförsök. I Sverige är det förbjudet med djurförsök på flera apor, bland annat människoapor och gibbonapor, men inte på makaker. Vi tycker att det är på tiden att vi förbjuder djurförsök även på makakerapor, säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen.

Men samtidigt kanske vi får fram ett vaccin som kan rädda livet på miljontals människor?

– Det finns många ”om” kring det. Vi har använt makaker i djurförsök och tagit fram många vacciner mot HIV och AIDS, men inte ett enda av dem som fungerat i djurförsök har sedan visat sig fungera på människor. Så även om man hittar ett vaccin som fungerar på apor finns det inga garantier att det fungerar på människor, säger Daniel Rolke.

Sista stadiet

Mats Spångberg, chefsveterinär på AFL, säger att det finns många alternativa metoder, men att man redan använt dem på vaccinet fram till nu.

– Vi är i en fas där vi ska gå över till att testa på människor. Då måste man göra en slut-test på apor för att verkligen se att det här kommer att fungera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.