Rosemarie Andersson med sin ”demonstrationshatt” av papper som föreställer Kolingsborg.

Många protesterade mot Nya Slussen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 personer samlades utanför stadshuset för att demonstrera mot Nya Slussen.

Utanför stadshuset samlades under måndagskvällen närmare 200 personer för att demonstrera mot den genomförandeplan som kommunfullmäktige beslutar ikväll gällande Slussens framtid. SVT Nyheter Stockholm träffade Jan Ohlin, talesperson för Stigbergsgruppen.

– Vad hoppas ni på att den här demonstrationen ska leda till i nuläget?

Slussen

– Den här demonstrationen är ett uttryck för de stora och starka och kontinuerligt ökade motsättningarna kring den här frågan. Och att man ikväll ska fatta beslut där man accepterar 50 procent mer än tidigare, alltså 12 miljarder istället för åtta miljarder, det är något alldeles oerhört. Särskilt med tanke på att flera delar inte ännu är klara, till exempel bussterminalen som fortfarande inte har någon detaljplan. Vi vet att det skulle bli otroligt mycket billigare om man skulle renovera, modernisera och rusta upp Slussen. Det har kommit siffror i dagarna på 2,6 miljarder, säger Jan Ohlin.

Rosemarie Andersson var en av de sista demonstranterna att lämna parkeringen vid Stadshuset i kväll. Hon hade på sig sin ”demonstrationshatt” av papper som föreställer Kolingsborg.

– De utplånar hela platsen. Varför inte rusta upp Slussen och modernisera det som är, säger Rosemarie Andersson till SVT Nyheter Stockholm.

– Vad är det som är så vackert med den nuvarande Slussen?

– Utsikten, till exempel på Katarinavägen när man blickar ned. Det finns ingen annan plats i stan där man kan uppleva det vackra med stans vatten på det sättet. Det är också en spännande plats, en mötesplats med folkliv, förklarar Rosemarie Andrersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussen

Mer i ämnet