Foto: Scanpix/TT

Många utvisningsdömda kvar i svenska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

På landets anstalter och häkten sitter flera utvisningsdömda som sonat sitt brott men där hemländerna inte vill ta emot dem och där gränspolisen anser att de är farliga för allmänheten. Ansvarig politiker på området, migrationsminister Tobias Billström, vill inte medverka i intervju.

I går kunde SVT avslöja att 29-årige utvisningsdömde Kader suttit inlåst närmare sex år efter avtjänat straff. Men han är inte ensam, på landets anstalter sitter många fler som väntar på utvisning. Statistik från myndigheten visar att tio personer sitter på landets häkten och tre personer på anstalt i väntan på att utvisas.

–Vid varje tillfälle när man ska ompröva om en person ska sitta i förvar måste det göras en bedömning om det finns andra åtgärder än fortsatt förvaring, säger Ignatio Vita som är jurist på Sju Advokater och specialiserad på asyl- och migrationsrätt.

Inspärrade utan dom

Kader har suttit längst i Sverige

Ingen av de 13 personer som väntar på straff har suttit lika länge som Kader, men det finns flera som suttit längre än ett år. Förutom det personliga lidandet för den enskilde blir det också stora kostnader för skattebetalarna, då dygnspriset är flera tusen kronor inom Kriminalvården.

–Det blir ju politikernas problem eftersom det finns myndigheter som inte alltid agerar utifrån lagstiftningen, säger jurist Ignatio Vita.

Migrationsministern vill inte intervjuas

SVT har vi varit kontakt med migrationsminister Tobias Billström för att intervjua honom om problematiken med utvisningsdömda som får sitta kvar inom Kriminalvården, men efter ett flertal mejl under en veckas tid skriver hans pressekreterare:

”Som statsråd kan Tobias inte uttala sig om enskilda fall som gäller svenska myndigheters tolkning och tillämpning av lag och praxis”.

”Politikerna vet inte hur det ser ut i verkligheten”

–Politikerna kanske inte ser hur komplexa ärendena är och hur kostsamma de är. De saknar insikt, de vet ju inte hur det fungerar på verkstadsgolvet, säger Sven-Åke Eriksson, poliskommissarie på gränspolisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inspärrade utan dom

Mer i ämnet