Poliskommisarie Jörgen Ohlsson.

Manifestation mot våld

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inte gripit någon för skjutningen i Tensta i går då en man i 20-årsåldern sköts i benen. Västerort tillhör de områden som är värst drabbade av skottlossningar och i dag anordnades en manifestation i Rinkeby mot våldet.

Bakgrunden till manifestationen var den man i 20-årsåldern som så sent som i går sköts i benen på en parkeringsplats i Tensta, och antalet skjutningar har legat relativt konstant i Västerort de senaste åren.

Oftast handlar det om uppgörelser inom den organiserade brottsligheten, men polisen ser en oroande utveckling: skottlossningarna sker allt oftare dagtid, på allmänna platser.

– Det är väl att man inte bryr sig så mycket om allmänheten eller vad som sker runtikring i området, utan man har annat fokus för synen, så att säga, menar poliskommisarie Jörgen Ohlsson.

– Varje dag när jag kommer hem från skolan är jag orolig, för det händer alltid någonting i Rinkeby och Tensta, säger Mellalay Uribe, en av de ungdomar från Rinkeby som anslutit sig till arrangemanget.

Manifestationen arrangerades av Stadsdelsnämnden och Rinkeby Stadsdelskommitté.

– Det här är en manifestation mot våld, och med det kommer också en gemenskap för att bygga en trygg framtid, säger Patrik Derk, stadsdelsdirektör i Rinkeby och Kista.

Vad gör ni åt otrygghetsproblemet?

– Tryggheten är ett av våra viktigaste områden att arbeta med. Polisen kan ju göra handgripliga insatser, men det är också ett långsiktigt arbete där vi behöver samarbeta i staden kring de här frågorna, fortsätter Derk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.