Foto: Scanpix

Miljardstöd till små hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar 3,2 miljarder per år för att öka nybyggnationerna av små klimatsmarta och billiga hyresrätter. Stockholm får största delen av miljardstödet.

Investeringsstödet är en av flera bostadspolitiska åtgärder som regeringen föreslår för att uppnå målet om minst 250.000 bostäder till 2020. Investeringsstödet beräknas att räcka till ungefär 15 000 nya hyresrätter per år.

– Stockholm får mest pengar eftersom behovet av små klimatsmarta lägenheter är störst här. Det byggs mycket här, men det byggs inte billiga hyresrätter. Behovet är störst här och byggkostnaderna är också högre, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) till SVT Nyheter Stockholm.

Stödet kommer att vara särskilt högt för bostadsytor upp till 35 kvadratmeter och innefattar krav på energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas via bostadsförmedlingen.

Finansieras med justerat ROT-avdrag

– Det är en omdisponering av budgeten. Istället för att göra ROT-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden så sänker vi avdraget till 30 procent. Pengarna kommer alltså från att vi justerar ROT-avdraget. Hyresrätterna är viktigare än avdraget, säger Mehmet Kaplan (MP)

För att säkerställa att hyresrätterna som byggs med investeringsstödet inte blir för dyra så har regeringen satt riktvärden på hyran. För Stockholmregionen ska en lägenhet på 35 kvadratmeter kosta ca 4229 kronor i månaden. En lägenhet i en Stockholmsnära kommun ska istället kosta 3937 kronor i månaden.

– Stockholm har många studenter och lider av den enormt överhettade bostadsmarknaden. Många betalar stora pengar för att hyra en del av en lägenhet idag. Andrahandshyrorna är dyra och att köpa en lägenhet är i princip omöjligt, säger Mehmet Kaplan (MP)

Bostadsministern menar också att det är viktigt att fler bostäder med låg energianvändning byggs.

– Norra Hammarbyhamnen och Norra Djurgårdsstaden är exempel på bostäder som har låg energianvändning. Det behöver vi inte minst i storstadsregioner. Därför är ett viktigt krav i stödet att de små lägenheterna ska ha låg energianvändningsområden, säger ministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.