Arkivbild. Foto: TT

Misstänkt härva med vapenhandel

Uppdaterad
Publicerad

Fem män misstänks för grovt brott mot lagen om krigsmateriel. Enligt uppgift ska det handla om ett stort antal automatvapen. Vapnen används av militär och polis i ett flertal länder.

– Jag kan bekräfta att det pågår en utredning men jag vill inte gå in närmare på det här, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren i Stockholm till TT.

Att någon döms för brott mot lagen om brott mot krigsmateriel är ovanligt, och den aktuella utredningen har pågått sedan 2012. Under våren ökade den i intensitet.

– Vi har hållit på med utredningen en stund och vidtagit en del åtgärder innan vi hörde de misstänkta. Nu finns det fem misstänkta, men ingen är frihetsberövad, säger Henrik Söderman.

Han vill inte uppge om polisen har beslagtagit några vapen, eller vilka länder svensk polis eventuellt samarbetar med.

Kräver tillstånd

För att få handla med och exportera krigsmateriel krävs tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

– Min huvudman har delgetts misstankar om att ha deltagit i transaktioner rörande krigsmaterial eller försökt att anordna transaktioner rörande krigsmaterial. Han förnekar all inblandning i några som helst vapenaffärer som skett utan tillstånd från tillsynsmyndigheten ISP, säger advokat Filip Rydin, som försvarar en 73-årig man från Stockholmsområdet.

Misstankarna rör enligt uppgift handeldvapen, bland annat automatvapen, i mycket stor omfattning. Vapnen ska ha använts av både militär och polis i ett antal länder.

Den misstänkte 73-åringen har tidigare i Sverige bedrivit en verksamhet som haft tillstånd att importera och exportera vapen.

– Det tillståndet har han aldrig gått utanför och han förnekar även brott på den grunden. Han kan givetvis inte utesluta att någon annan sökt utnyttja hans tillstånd i syfte att handla med vapen men det är inget han har någon som helst kännedom om.Det oroar honom givetvis om så skulle ha skett och vapen på så sätt kommit till fel slutanvändare, säger Filip Rydin.

Verksamhet i andra länder

De aktuella vapnen ska inte ha hanterats i Sverige utan det ska handla om verksamhet i andra länder. 73-åringen misstänks i nuläget ha begått brottet mellan 2010 och 2011.

Även en 44-årig man bosatt i Stockholm misstänks för brott. Mannen har drivit ett företag inom säkerhetsbranschen som enligt egen uppgift har flera myndigheter som klienter.

– Det finns ingenting i utredningen som visar att de misstänkta eller deras eventuella företag har haft svenska myndigheter som kunder, säger Henrik Söderman.

44-åringen försvaras av advokat Johan Eriksson, som säger:

– Det pågår en förundersökning som inte är slutförd och jag har inga kommentarer alls. Min klient förnekar bestämt att han gjort sig skyldig till brott.

Vidare misstänks en 43-årig man och en 53-årig man, båda bosatta i Stockholmsområdet, för samma brott. De nekar till misstankarna. Den femte misstänkte är en 66-årig man bosatt i Västergötland, vars advokat inte har gått att nå.

Brott mot lagen om krigsmateriel

Lagen reglerar tillverkning och tillhandahållande av krigsmateriel. Det finns en gemensam EU-lista där krigsmateriel definieras och kategoriseras. Krigsmateriel kan exempelvis vara skjutvapen eller u-båtar. För att kunna exportera vapen från Sverige krävs utförseltillstånd.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.