Foto: SVT/arkiv

Tumult på anstalten i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Polis och extrapersonal kallades till Norrtäljeanstalten sedan ett 20-tal fångar som väntar på utvisning barrikaderat sig på en avdelning på tisdagen.

Det var strax efter klockan 13 som personal på Norrtäljeanstalten slog larm till polisen.

Towe Hägg, informatör på Stockholmspolisen, bekräftade för SVT Nyheter att man skickade en patrull till anstalten men att ärendet nu hanteras helt av Kriminalvården.

– Vår patrull som åkte till platsen uppger att Kriminalvården hanterar det här nu, säger hon.

I övrigt var Kriminalvården och polisen förtegen om händelsen strax efteråt. Vid 16-tiden kommenterade anstaltschef Jennie von Alten.

Intagna barrikaderade sig

Enligt von Alten hade ett antal intagna barrikaderat sig på en avdelning genom att ställa bråte och möbler framför en dörr på framsidan och en dörr på baksidan.

– Det fanns ett 20-tal intagna på avdelningen, men jag vet inte om alla deltog i det här, säger hon till TT.

– Vissa sitter hos oss för att de avtjänat straff och väntar på utvisning, vissa är tagna i förvar men inte kan sitta på förvaret av säkerhetsskäl, säger Jennie von Alten.

Personer som ska utvisas

Avdelningen har 32 platser och enbart personer som ska utvisas ur landet vistas där. Det är oklart vad som föranledde händelsen som pågick under en knapp halvtimme och enligt Jennie von Alten så kan man inte koppla händelsen till någon enskild utvisning.

– Vi gick in med personal och låste in alla en och en. Ingen intern och ingen ur personalen skadades, säger Jennie von Alten.

Fick förstärkning

Personal från andra anstalter och även från andra häkten kallades till anstalten.

– De kommer vara kvar så länge vi känner att det behövs, säger von Alten.

Avdelningen där oroligheterna förekom öppnades vid årsskiftet och händelsen kommer nu att utredas. Norrtäljeanstalten har 200 platser i säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsnivån.

Avdelningen förstördes och de intagna har nu flyttats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.