Morsans raggarfik blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Det rivningshotade hus som en gång i tiden var raggarnas favoritställe ”Morsans fik” i Näsby Park, kommer att stå kvar.

Det har nu gått över femtio år sedan Edit Jansson mera känd som ”Morsan” tvingades stänga sitt raggarfik Hollandia i Näsbypark efter påtryckningar från grannar och myndigheter.

Huset har efter det varit bland annat hemvist för en oljeeldningsfirma och en frisör.

För några år sedan bestämdes det att den gamla tomma träkåken skulle rivas, och ersättas av lägenheter.

Ska bli två lägenheter

I dag är bygget av bostadsrätter i full gång i området, men ”Morsans raggarfik” står något oväntat fortfarande kvar.

– Fastighetsägaren har inga planer på att riva huset. Till min glädje så ser jag att det kommit upp en ny fasad och omdränering. Så huset blir kvar och det känns oerhört bra. Det är faktiskt lite kultur, raggarkultur, säger grannen till fastigheten Clifford Hellzén.

”Skulle ha myggjagare”

– Jag vet att morsan och farsan blev tokiga, de förbjöd mig att vara här. Men jag hade mitt pojkrum i källaren och jag kröp ut genom fönstret på kvällarna och smög dit.

– Som raggare skulle man ha skinnpaj, myggjagare och jag kommer ihåg tjejerna, tuperat hår, svinrygg. Så skulle det vara, säger Clifford Hellzén.

Saknar ”Morsan”

Sten Berglind är journalist, författare och raggare. Han har skrivit flera böcker om kulturen och femtiotalet.

– Det här är ett av de få raggarhaken som finns kvar i Stockholmstrakten överhuvudtaget och det gör det ännu viktigare och roligare att man sparar huset, säger han.

– Man saknar ”Morsan” på något sätt. Jag kommer ihåg när jag träffade henne, hon var en fantastisk kvinna helt enkelt. Man märke att hon brydde sig om människor, det tycker jag var det viktiga med henne.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.