Moské vill ha böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Moskén i Fittja vill nu införa böneutrop utomhus inför fredagsbönen. Det är första gången i Sverige som en islamisk förening ansöker om tillstånd.

I dag sker böneutropen inför varje bön inne i moskén. Men i framtiden vill Islamiska föreningen i Botkyrka att varje fredagsbön ska börja med att böneutropen sker från minareten vid moskén.

”Stor del av vår kultur”

Böneutrop från moskén i Fittja

-För oss muslimer är det viktigt med böneutropen, det är en stor del av vår kultur, säger Ismail Okur ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka.

Vid Albysjön i Fittja ligger en av flera moskéer i Stockholmsområdet. När ABC besöker moskén vid lunchbönen är det ett 30-tal människor som har kommit för att be. Men på fredagarna inför fredagsbönen kan det komma uppemot 1.000 personer.

-Får man inte tillstånd är det bara att acceptera: Man kan inte klaga på folk utan måste följa svenska regler. Men självklart skulle det vara bra med riktiga böneutrop, säger moskébesökaren Nusret Bucic.

Hälften tycker det är ok

Under hösten har förbudsfrågan kring minareter varit en het fråga då Schweiz efter en folkomröstning valt att förbjuda bygget av nya minareter där bönen ska ropas ut.

I en färsk Sifoundersökning som gjordes på beställning av SVT visar att 51 procent av de tillfrågade i Stockholmsområdet anser att minareter ska vara tillåtna. 23 procent ansåg att det borde förbjudas och 25 procent var tveksamma.

-Jag tycker att de får anpassa sig till den kultur dit de kommer, och därför tycker jag inte att det är helt bra med böneutropen utomhus, menar Birgit Lorvik.

När ansökan väl skickas in kommer den behandlas av kommunen, en process som troligen kommer att ta lång tid. Då det är första gången som en muslimsk församling ansöker om böneutrop utomhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop från moskén i Fittja

Mer i ämnet