Sveriges första mottagning för våldtagna män planeras

Uppdaterad
Publicerad

Män som våldtagits ska få bättre omhändertagande i vården. En särskild mottagning för våldtagna män ska inrättas i Stockholm om Folkpartiet får som de vill.

Det är enormt tabubelagt. Män som våldtar män. Enligt undersökningar som SVT tagit del av, har ungefär 5 procent alla män i Sverige blivit utsatta för sexuellt våld. En ny undersökning från Brå visar dessutom att lika många män som kvinnor säger sig ha blivit slagna och hotade av sina partners.

– Det är ett ännu större mörkertal när det handlar om pojkar och män och ännu mindre benägenhet att söka vård eller att anmäla till polisen att man blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp, än när det kommer till kvinnor. Ett lika strukturerat och lika bra omhändertag av utsatta män och pojkar, som kvinnor i Stockholm, det har vi inte, säger Lotti Helström, överläkare på mottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset.

”Risk för oförståelse”

På Södersjukhuset finns sedan nio år tillbaka en mottagning för våldtagna kvinnor, dit kvinnor från hela länet får vård. Ett specialistteam med läkare, psykologer och kuratorer finns på plats och nu vill landstinget utveckla den här mottagningen så att även män kan komma hit, tillsammans med Södersjukhuset.

– Att utsättas för våldtäkt är ett både fysiskt och psykiskt övergrepp som kräver rätt omhändertagande från början. Män som utsätts för våldtäkt och sexuella övergrepp riskerar att möta oförståelse och inte få rätt bemötande. Jag har länge verkat för en särskild mottagning för våldtagna och våldsutsatta män och jag är glad att vi nu har kunnat enas om detta, säger Folkpartiets gruppledare, sjukvårds- och jämställdhetslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Har funnits planer tidigare

Efter valet enades Alliansen om att vården och omhändertagandet för dessa män skulle utvecklas, och bygga på kompetensen kring sexuellt våld i allmänhet och övergrepp mot HBT-personer som finns på Södersjukhuset. Vänsterpartiet har även varit drivande i frågan om att våldtagna män ska få en egen mottagning. Nu ser det ut som att det kan bli verklighet och Birgitta Rydberg tror att mottagningen kan öppna till årsskiftet.

Men att våldtagna kvinnor ska dela samma mottagning som män, kan det finnas några problem med det?

– De andra nordiska länderna har mottagningar som blandar män och kvinnor. Vi har män i lokalerna hela tiden. Det är pappor, partners, söner och det är inga problem, säger Lotti Helström, överläkare på mottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.