Nackaelever vinner guld i Asien

Publicerad

Tre elever från Eklidens skolas naturvetenskapliga klasser har vunnit guld i kemilaboration i stenhård konkurrens i Jakarta.

Dat handlar om tävlingen ASEAN+3 Junior Science Odysse 2015, förkortat JSO 2015,  en tävling för elever i naturvetenskap. Deltagarna väljs ut som de bästa eleverna i naturvetenskap i sina hemländer och kommer från Sydostasien (ASEAN) plus Kina, Japan och Sydkorea (PLUS THREE) samt Nacka.

Genom ett samarbete med organisationen ASEAN+3 är eleverna i Nackas kommunala skolor de enda utomasiatiska deltagarna och har deltagit i tävlingen sedan 2012.

Nu har tre av eleverna från Eklidens naturvetenskapliga klasser vunnit guldmedalj i klassen ”Laboratory skill assessment chemistry”, kemilaboration. Enligt Nacka kommun så är konkurrensen stenhård och många av deltagarna går specialutbildningar inom naturvetenskap.

– Vi är jättestolta över både elevernas och lärarnas prestationer, det här är ett kvitto på att svenska elever och lärare är mycket duktigare än vad många tror, säger deras rektor Mats Strandler.

– Det var roligt att vinna, men det viktigaste var att träffa alla elever från andra länder och lära känna dem, berättar eleven Erik Widén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.