Nätverk ska fånga upp ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Runt 300 ensamkommande barn- och ungdomar som söker asyl i Sverige försvinner varje år. Efter det att FN:s barnrättskommitté kritiserat Sverige för bristande åtgärder har det nu bildats ett nätverk av myndigheter i Stockholms län för att förhindra att barn försvinner spårlöst.

Det är Länsstyrelsen som har tagit initiativ till ett nätverk där bland andra Migrationsverket, Polisen, Rädda Barnen, Stockholms Stadsmission och Stockholms stad ingår. Allt för att fånga upp ensamkommande barn- och ungdomar som försvinner.

– Det brister i samordningen mellan alla aktörer som är med och därför måste vi göra något och därför har vi tagit fram en projektplan, säger Amir Hashemi-Nik som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

1.000 ensamkommande bara i Stockholm

Myndigheterna uppskattar att fyra av fem av dem som kommer är pojkar. Förra året kom det drygt 7.000 ensamkommande barn- och ungdomar till Sverige, varav 1.000 till Stockholm, av dessa försvann 300 barn spårlöst.

– Vissa får såklart ett besked om att de inte får vara kvar i landet, andra av de som försvinner ägnar sig åt kriminalitet och sen finns det sannolikt vissa ensamkommande barn- och ungdomar som exploateras och utnyttjas, säger Patrick Ungsäter som är chef för gränspolisen i Stockholm.

Flest kommer från Afrika och Asien

Många av barnen- och ungdomarna kommer från Afghanistan och Somalia men på senare tid har även barn- och ungdomar kommit från Algeriet och Marocko. Knäckfrågan nu är hur nätverket ska göra det mer drägligt för det enskilda barnet.

– Vi måste hitta individuella handlingsplaner för var och en av de här ungdomarna. Det finns olika grupperingar med olika bakgrund och då är det individanpassningen som är viktig och det tror jag att vi myndigheter kan göra tillsammans, säger Patrick Ungsäter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.