Oroligt vid nazistmarsch

Uppdaterad
Publicerad

Två personer skadades när den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen marscherade på Östermalm i Stockholm.

Det blev tumultartat när uppemot 450 motdemonstranter försökte stoppa ett 80-tal personer från Svenska motståndsrörelsen som samlats för att gå till grekiska ambassaden för att hylla det nazistiska grekiska partiet Gyllene gryning. Flaskor, knallskott och bengaliska eldar kastades.

— Motdemonstranterna är allt från äldre damer med rullator till föräldrar med små barn, rapporterade en SVT-medarbetare på plats.

Polisen stängde av flera gator i området för att hålla de båda grupperna separerade från varandra.

Fick flaska i huvudet

Två personer skadades vid sammandrabbningarna. Först fördes en yngre flicka till sjukhus efter att ha träffats i huvudet av ett föremål.

– Det är ingen fara med henne. Hon tillhörde ingen av de två fraktionerna, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Lite senare blev en man som tillhörde den nazistiska demonstrationen träffad av ett föremål. Han fördes också till sjukhus. Enligt Byström fick han en hjärnskakning.

Trots oroligheterna tyckte polisen att de hade läget under kontroll.

— Det är lite bök och en del störningar, men vi har det under någon sånär kontroll, säger presstalesmannen Lars Byström till TT.

Svenska motståndsrörelsen hade demonstrationstillstånd till klockan 18.30, men redan vid 17.20 var demonstrationen över, enligt Byström. Då hade demonstranterna eskorterats ned i tunnelbanan och demonstrationen upplösts. Ingen person greps i samband med oroligheterna.

Samtidigt är det i dag 75 år sedan Kristallnatten ägde rum, vilket uppmärksammades på flera håll i landet, bland annat i Stockholm och Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.