Nedläggning hotar Rödstu hage

Uppdaterad
Publicerad

De planer som Botkyrka kommun har haft på att lägga ner den idrottsanläggning där kommunens friidrottsklubb IFK Tumba tränar har mötts med protester från klubben. Men nu verkar parterna ha närmat sig varandra.

Idrottsanläggningen Rödstu hage byggdes 1941 och den har idag ett stort renoveringsbehov. Därför har kommunen velat riva anläggningen och istället bygga en helt nya arena eller rusta upp någon av de andra arenorna i kommunen. Men efter att klubbens ledning har träffat kultur- och fritidsnämnden har parterna närmat sig varandra.

– Vi lyssnar på vad de säger och innan vi gör någonting så gör vi en reel utredning istället, säger Mattias Gökinan ordförande kultur-och fritidsnämnden.

– Det ligger bra och det är en anrik arena och den passar väldigt bra in i omgivnigen och den behöver upprustas i dagsläget, säger Roger Karlsson ordförande för IFK Tumba Friidrott.

En av de som kämpar för att Rödstu hage ska få vara kvar är IFK Tumbas EM-aktuella stjärna – längdhopparen Michel Tornéus som har funderat på att byta klubb om förslaget träder igenom.

– Jag kommer bli väldigt besviken om de bestämmer sig för att flytta på Rödstu hage. Men mina funderingar kring att byta klubb är mer en markering för att visa min besvikelse. Eftersom jag åker runt och representerar klubben och kommunen och alla vet vem jag är och att jag kommer från Tumba. Jag tycker att de sviker mig om de flyttar på den, säger Michel.

Michel är uppvuxen i Botkyrka och har tränat friidrott i IFK Tumba sen han var tio år. Just nu tränar han för fullt inför inomhus-SM i helgen och inomhus-EM helgen efter. Men framförallt satsar han för att få åka till OS i London 2012.

– Det är ett av mina stora mål här i livet, det är klart jag vill vara med och hoppa i London. Men jag är uppväxt i Fittja och jag fick cykla till Tumba även om det var mitt i vintern, det spelar ingen roll för mig, bara jag får träna så är jag nöjd men det är klart att jag vill träna i Tumba, säger Michel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.