”Ni skrämde livet ur mina döttrar”

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier har inlägg med berättelser om stämningen i tunnelbanan igår, delats tusentals gånger. Elin Lucassi berättar om hur hon grät efter att ha suttit instängd i en vagn med supportrar som skanderade ”hora, hora”.

”Just nu sitter jag och grinar i en rondell i Årsta dit jag fick springa för att komma bort från de hundratals män som slog i tågtaket med knutna nävar och skanderade hora och fitta till varandra så att den lilla flickan som stod fastklämd mellan mig och sin mamma fick panik.” Så skriver Elin Lucassi, en av dem som befann sig i tunnelbanan igår tillsammans med fotbollssupportrar. Hon säger till SVT Stockholm att den proppfulla vagnen till cirka 2/3 var fylld av fotbollssupportrars. 1/3 var andra människor, även barn.

En annan kvinna skriver i sin status på Facebook:

”Folk har panik och gråter. Stämningen alltmer hotfull. Ingen information från högtalarna. Folk bankar på rutorna. Någon försöker sparka upp dörren. Det luktar rök från bengaler. De stampar. Skriker högre. HORAHORAHORA! Tåget rör sig inte.”

AIK kallade till samling på krogarna innan derbyt

AIK-Alliansen och Allmänna Supporterklubben hade på Facebook kallat till storsamling vid krogarna kring Odenplan kl 11 på förmiddagen, ”flera av krogarna öppnar tidigare för oss” skriver man på evenemangssidan. Och uppmanar alla att efter krogsamlingen ta sig ner i tunnelbanan i gemensam tropp.

”Jaha, ni skrämde livet ur mina döttrar, åtta och nio år gamla.” (...) Tack så mycket för er insats, AIK” skriver en mamma i kommentarsfältet.

Patrick Sundberg, är pressansvarig på Allmänna supporterklubben och även styrelseledamot.

Är det lämpligt att kalla till en sådan här samling på krogen?

– De tågen vi åkte var ju evenemangståg, de stannade inte vid några stationer. Men ett tåg blev tvunget att stanna vid Gullmarsplan. Som jag förstår var det något med att nödbromsen hade aktiverats. Men där stod vi ju still och då skulle vi stiga av. Då kom ett nytt tåg, också ett evenemangståg. Vad jag såg så var det bara AIK-supportrar där, och som jag vet så spärrades perrongen av så att inga andra kunde komma ner.

Allmänna supporterklubben: ”Det var oerhört lyckat”

Men nu berättar människor om att de blivit livrädda för att de hamnat på samma tåg som era supportrar och att man skanderat ”hora, hora”, bland annat?

 – Det kanske finns sådana historier, men det är inget jag kan kommentera. Var det lämpligt att samlas före på krogen? Enligt de rapporter jag fått så var det oerhört lyckat. Jag har fått feedback från krogarna och från AIK-are. De tyckte att det var väldigt roligt att träffas så här. Jag har inte hört något om ordningsstörningar på krogarna. Det var oerhört trevligt.

Men om folk från allmänheten inte upplevt detta som trevligt..?

– Jag har faktiskt inte hört om det.

Att dricka alkohol kl 11 innan en match?

– Jag tänker inte moralisera över alkoholdrickande. Själv drack jag en mellanöl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.