Ny båtlinje gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 150 personer åker dagligen med den nya Nord/Sydlinjen som går genom skärgården från Simpnäs i norr till Nynäshamn i söder. Succé, tycker nöjda resenärer när SVT Nyheter Stockholm gör ett besök.

Det är lång kö till den lilla skärgårdsbåten Gripen, som är en utav båtarna som trafikerar den nya nord-syd linjen i skärgården. Båtlinjen trafikeras på försök i sommar och nu efter halvtid så ser det ljust ut för en fortsättning även nästa år. För trots att det allmänna resandet i skärgården har minskat, så har nordsydlinjen överraskat med 150 resande per dag.

– Det är en fantastiskt härlig liten båt och underbart att få komma ut i skärgården, säger resenären Ivo Tarning

Ivo Tarning och hans fru har köpt femdagarspass och idag är det sista dagen på deras resa.

– Vi åkte i måndags, i morse var vi i Nynäshamn och nu åker vi hela vägen tillbaka på en dag, fortsätter Ivo.

Om man reser från Simpnäs, i norr och fortsätter hela vägen ner genom skärgården på en gång tar det elva timmar att nå Nynäshamn eller omvänt. Anslutningar till buss och båt finns på flera håll längs linjen. Vissa åker hela rutten på en gång, andra väljer att övernatta längs vägen.

– Ja, det är en ny satsning som man gör för att försöka knyta ihop den norra och den södra delen av skärgården. Det är roligt för innan har man behövt åka in till stan eller Sollenkroka för att byta del av skärgården, men nu har vi ju öppnat upp tvärsigenom och det är många som åker hela vägen, säger Niklas Thurberg, kapten ombord Gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.