Ny filmfond stöder filmer inspelade i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den första filmen som produceras med hjälp av pengar från Filmregion Stockholm-Mälardalen spelas just nu in i Stockholm.

– Sitt ner och titta på bilden i monitorn, säger filmfotografen Christopher Doyle.

– Det ser snyggt ut. Hon kommer gå från ofokus in i fokus? Super! Regissören Mark Cousins är nöjd.

Doyle, som bland annat filmat Wong Kar-wais ”In The Mood For Love”, och Cousins är i Storkyrkan i Gamla stan. Inspelningen av långfilmen Stockholm My Love har precis börjat, en berättelse om två dagar i en kvinnas liv i Stockholm.

En enda skådespelare

Neneh Cherry är den enda skådespelaren i Stockholm My Love, och hon har även skrivit ny musik till filmen, som skrivits av Cousins och producenten Anita Oxburgh.

– Jag älskar filmer om en enda person. Filmer är bra på att beskriva ensamhet och en figur i ett landskap, liksom. Några av mina favoritfilmer handlar om en kvinna i en stad. Att ha en person som går genom staden med huvudet fullt av sorg och bekymmer – jag tror att det kommer bli en känslosam film för publiken, säger Mark Cousins.

Stöds av ny filmfond

Filmen är en svensk-brittisk samproduktion och är den första som har producerats med hjälp av pengar från Filmregion Stockholm-Mälardalens nystartade filmfond.

– Vi satsar pengar för att det ger jobb till Stockholmsområdet, det är bra att Stockholm syns i filmer, och framför allt att man kan berätta sin historia i Stockholm och om Stockholm. Så det är kulturpolitiska skäl, det är näringspolitiska skäl och det är arbetsmarknadsskäl, säger Roger Mogert (S), som är ordförande i Filmregion Stockholm-Mälardalen och även kulturborgarråd i Stockholms stad, som har satsat 20 miljoner kronor i fonden.

Hoppas på fortsatt satsning

Tidigare har många filmer där handlingen utspelar sig i Stockholm istället filmats på andra platser. Inte sällan på västkusten, men ibland också utomlands.

– Tack vare att finansieringen kommit någon annanstans ifrån så har man spelat in där pengarna finns och fejkat miljöer här och där. Därför är det väldigt roligt att det nu finns en filmfond som kan stötta film som görs i Stockholm, säger Anita Oxburgh, producent.

– Vi hoppas att det här kommer att fortsätta, att det kommer finnas en satsning och att vi ska kunna göra filmer i vår huvudstad. Det är fantastiskt roligt att få göra en film som visar upp vår stad på ett sätt som är både konstnärligt och känslomässigt utmanande, säger Anita Oxburgh.

Drömmen om den stora Stockholmsfilmen

Och Mark Cousins tycker att Stockholm borde få en större roll i filmvärlden.

– Vi satt och pratade om alla fantastiska filmer som spelats in i New York, i Berlin och i London. Och sedan frågade vi oss vilken den stora Stockholmsfilmen är, och faktum är att det finns inte så många stora Stockholmsfilmer. Ingmar Bergman filmade inte så mycket inne i Stockholm, så den här staden är väldigt underrepresenterad inom filmen. Så vi tänkte ”Varför försöker inte vi göra en stor Stockholmsfilm?”, säger Mark Cousins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.