Foto: TT

Nytt larm: Unga läkare utan AT-tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för läkarstudenter som vill ha AT-tjänst i Stockholm bara växer. ”Det drabbar patienterna”, säger Madeleine Liljegren, ordförande i SYLF Stockholm.

Förra året berättade SVT Nyheter Stockholm att tiden mellan läkarexamen och en AT-tjänst har ökat enormt i Stockholm. Då tog det i snitt 18,1 månader för en nyexaminerad att få göra allmäntjänstgöring, så kallad AT.

Nu har väntetiden i Stockholm blivit ännu längre; i genomsnitt 19,1 månader.

Brist på AT-platser

– Landstinget lovade en förändring förra året men den enda förändringen som vi ser är att väntetiderna ökat ytterligare. Det är inte acceptabelt, säger Madeleine Liljegren, ordförande i SYLF Stockholm.

”Oerhört allvarligt”

Det är SYLF, Sveriges yngre läkares förening, som gör mätningarna och även i år konstaterar föreningen att väntetiderna ökar i hela landet. Snabbast går det att få en AT-tjänst i Västernorrland där det i snitt handlar om 5,2 månaders väntetid.

Siffran för hela landet är 9,8 månader, vilket är en toppnotering sedan kartläggningen började göras 2008.

– Det drabbar patienterna, eftersom att vi har brist på specialistläkare. Vi har i Sverige utbildat en stor mängd läkare som nu inte får gå vidare till att bli specialistläkare. Det är ett stort resursslöseri, säger Madeleine Liljegren.

– Landstinget tar inte sitt ansvar enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det är förstås oerhört allvarligt. Det är dags att gå från snack till verkstad!

Så lång är väntetiden på Stockholmssjukhusen

Södertälje sjukhus: 24 månader (20*)

Danderyds sjukhus: 22 månader (24)

Södersjukhuset: 21 månader (18)

Sankt Görans sjukhus: 18 månader (19)

Karolinska Solna: 18 månader (14)

Karolinska Huddinge: 17 månader (14)

Norrtälje sjukhus: 15 månader (15)

Källa: SYLF

* 2014 års väntetid inom parentes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet