Sociala bostäder går nu också till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets prognoser för antal asylsökande i Sverige i år har idag skrivits upp kraftigt till 190 000 personer. Vd:n för Stockholm stads sociala bostadsbolag varnar nu för att det ökade trycket kan tvinga bolaget att prioritera hårdare mellan utsatta grupper.

När någon får stanna lämnar Migrationsverket över personen till en kommun. Och från och med i år är det kommunägda SHIS som ansvarar för att ge bostad åt nyanlända i Stockholm.

– Med det har ju trycket ökat rejält, säger Fredrik Jurdell som är vd för SHIS bostäder.

Flyktingmottagandet i Stockholm

SHIS varnar

Tidigare har SHIS ansvarat för att ge bostad åt andra socialt och ekonomiskt utsatta som hemlösa barnfamiljer. Det gör de fortfarande. Och hittills har det nya uppdraget att förmedla bostäder även åt nyanlända inte varit något problem. Men SHIS vd varnar nu för att de snart kan behöva börja prioritera mellan utsatta grupper.

– Än så länge så har vi kunnat hantera det, men det är klart att vi kommer till ett läge där vi får prioritera hårdare. Det är absolut så, säger Fredrik Jurdell och fortsätter.

– Vi behöver använda oss av vårt befintliga bestånd av lägenheter så där jagar vi nu nya fastigheter. Dels för familjer och dels för alla andra våra målgrupper, säger Fredrik Jurdell.

”Vi ska inte prioritera mellan grupper”

Men enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen finns det plats för alla.

– Där vill jag vara väldigt tydlig med att säga att vi ska inte prioritera mellan grupper. Vi ska prioritera att få fram fler bostäder åt SHIS, säger Stockholms stads socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Hur kan du vara så säker på att man inte kommer att behöva göra den prioriteringen när man säger det inom verksamheten?

– Därför att det inte är ett alternativ att barnfamiljer står utan tak över huvudet. Vi kommer inte att ha den situationen i Stockholm. Och det är inte heller ett alternativ att vi inte uppfyller de avtal vi har med Migrationsverket, säger Åsa Lindhagen (MP).

Kontorslokaler blir lägenheter

Inom kort öppnar 2 fastigheter med 45 nya lägenheter och i början av nästa år kommer ytterligare 102 lägenheter i Skärholmen. Hur kommunen ska klara av att fortsätta hålla sina löften återstår att se.

– Ett sätt som jag skulle vilja lyfta fram är att vi just nu har många tomma kontorsfastigheter i Stockholm som vi kan göra om till lägenheter. Det är just en sådan gammal kontorsfastighet som kommer att öppna i Skärholmen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet i Stockholm

Mer i ämnet