Ockupanter har tagit över skolbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister har tagit över och flyttat in i en gammal skolbyggnad i Högdalen. En protest mot att kommunen sålt den gemensamma byggnaden som nu ska rivas och bli bostadsrätter.

Man pratar om orättvisa och rädsla för att Högdalen ska förändras. Att de som bor där inte kommer ha råd att bo kvar. Sedan en vecka tillbaka har aktivister, unga som gamla, ockuperat Gamla Högdalens skola som de menar sålts till ett reapris.

– Affären har skett till ett vrakpris. Huset som är fullt funktionsdugligt och den här enorma tomten på tusentals kvadratmeter har sålts för 35 miljoner kronor. Det skedde helt under radarn 2010 och kom till allmänhetens kännedom först 2012, säger ”Lukas”, som är en av ockupanterna.

Men fastighetsägarna tillbakarvisar kritiken och menar att allt har gått rätt till.

– Det är inte korrekt, utan köpet är marknadsmässigt. De 35 miljonerna kronorna är den delen av köpeskillingen som betalades 2010, när affären gjordes. Men det kommer också att erläggas tilläggsköpeskilling, som kommer att ske på marknadens villkor, säger Mårten Ortherus, regionchef på Viedekke bostad Mälardalen.

Bostadsbolaget har nu gjort en polisanmälan och hoppas at man redan till hösten  kan  riva skolan  för att göra plats till närmare 400 bostadsrätter.

Är inte det bra så, när det råder en sådan bostadsbrist i Stockholm?

– Inte bostadsrätter. Det är andra målgrupper som behöver bostäder, som inte har råd att köpa de här bostadsrätterna, säger ockupanten  ”Alexandra”

Nätverket som kallar sig Högdalens vänner har nu skapat ett eget Folkets hus med flera aktiviter, som en klädbytarhörna, en stor kvartersfest, gympa och gemensamma måltider. Och deras önskan är att bygganden ska fortsätta tillhöra de som idag bor i Högdalen.

– Vissa kanske vill ha ett kulturhus men jag tror att de flesta säkert vill ha hyresrätter. Men det måste man kolla med dem som bor här. Det kan inte ske bakom ryggen, säger ”Lukas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.