14 personer greps i närheten av asylboendet i Nynäshamn. Foto: Björn Lockström

Höjd bevakning efter attackhot

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ökar bevakningen av asylboenden i Stockholmsområdet med anledning av att 14 personer, som misstänks ha planerat att attackera ett asylboende i Nynäshamn, greps i måndags kväll.

– Jag vill säkra upp, både för dem som vistas hos oss och vår personal, tills vi vet vad polisens utredning visar, säger Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall till TT.

Polisen hade fått in flera tips, och i männens bilar hittades påkar, knivar, järnrör och yxor.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Misstänkta förnekar brott

– Min klient förnekar och hans avsikt var att turista, säger advokat Peter Axelsson som försvarar en av männen, en 22-åring polsk medborgare.

Advokat Anne Alenius, som biträder en 33-årig man från Ukraina, säger.

– Han förnekar att han gjort något överhuvudtaget.

När de fjorton personerna greps befann de sig inte långt från det asylboende som polisen misstänker var målet för en attack. På boendet, som är ett upphandlat asylboende, bor närmare 100 personer – vuxna och barn.

Beslutet om utökad bevakning av samtliga boenden togs under gårdagen, och rör än så länge bara Stockholmsområdet. Hur länge bevakning kommer att pågå är inte klart, säger Monica Karum Bergvall

– Tills annan information når mig kommer den att vara, säger hon och fortsätter:

– Man blir bestört att det finns personer som har den synen på andra människor som flytt krig och hemskheter. Nu får vi se vad polisens utredningar visar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt attackplan mot asylboende i Nynäshamn

Mer i ämnet