”Sannolikt rör det sig om en tillfällighet”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har topsat upp till 400 personer i utredningen på mordet på 21-åriga Ida Johansson. Inget i utredningen tyder på att gärningsmannen kan ha funnits i offrets bekantskapskrets.

Det var natten mellan den femte och sjätte augusti som en ung kvinna hittades mördad i ett motionsspår i Upplands-Väsby efter att hon gett sig ut på en springtur tidigare under kvällen.

Polisen kunde säkra dna från platsen och efter att ha testat upp mot 400 personer kan de nu konstatera att det med största sannolikhet rör sig om en tillfällighet att mördaren attackerade just den här kvinnan.

Joggarmordet i Upplands Väsby

– Huvudhypotesen nu är att det i vart fall inte är en gärningsman som Ida kände eller egentligen hade att göra med. Det finns ingenting som tyder på det i det läget vi befinner oss i nu att det ska vara en anhörig eller en bekant till henne, säger Stefan Edin, spaningsledare hos polisen.

För att komma vidare i utredningen valde polisen igår i samråd med hennes föräldrar att gå ut med en bild på Ida Johansson.

Nu hoppas de få hjälp av allmänheten att hitta gärningsmannen.

– Vi hoppas att boende och arbetarna i Väsby och Runby-området ska tänka en omgång till. Inte bara fokusera på motionsspåret utan även i området i Runby eller Väsby i stort. Där man kanske har uppmärksammat en person som har agerat ovanligt innan eller efter den här händelsen.

En ovanlig åtgärd

Men att gå ut med en sådan här efterlysning med bild anser Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi snarare tyder på att polisen har kört fast i sitt arbete.

– Det är ju ganska ovanlig åtgärd. För det mesta vill man skydda både offrets integritet och inte heller utsätta familjen. Och av tekniska skäl är det inte heller lämpligt att göra det, men det betyder helt enkelt att man fastnat i utredningen och man behöver nya tips för att gå vidare.

– Jag är ganska säker på att vi kommer få tag på den här personen förr eller senare. Hellre förr, och därför går vi ut med bilden för att få information om vilka det skulle kunna vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet