Foto: TT

Duva stoppade tågtrafik på centralstationen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra spår vid Stockholms centralstation stängdes av under förmiddagen när en kontaktledning revs. Felet är avhjälpt och fjärrtågen rullar som de ska igen.

En duva kom i kontakt med kontaktledningen som ledde till kortslutning, ledningen brann av som följd till kortslutningen. Den nedfallen kontaktledning orsakade kraftiga störningar i tågtrafiken från Stockholms centralstation under onsdagsförmiddagen. Fyra spår stängdes av vilket resulterade i förseningar för planerade avgångar mot Norrköping, Nässjö, Malmö, Hallsberg och Göteborg på de berörda spåren.

Enligt Trafikverket åtgärdades felet strax innan klockan 14.

– Nu rullar tågen som vanligt igen, säger Lena Karlsson pressansvarig på Trafikverket.

Passagerare fast på tåg

För passagerare på 09.25-tåget mot Malmö fick readn en dramatisk början. Strax efter att de klivit på tåget hördes enligt passagerare en stark smäll. Därpå fick de ombord meddelande om att de inte fick lämna tåget. Och där blev de sittande i närmare tre timmar fast i en mörklagd tågvagn.

Vittne: ”Exploderade och kom gnistor överallt”

Julia Blomberg hade precis satt sig på tåget när en elledning utanför faller ner över perrongen.

– Det exploderade rakt utanför fönstret, nästan som en handgranat. En mamma med två små barn som gick på perrongen trillade mot marken. Det kom gnistor överallt. Alla var jättechockade och barnen grät. Men ingen verkar ha blivit skadad, säger hon.

Men till slut kunde tåget bogseras till ett annat spår.

– Det tåg som skulle avgå klockan 09.25 mot Malmö, Berlin och Prag har bogserats med ett diesellok till ett annat spår, med ström. Det rullar söderut nu, säger Agneta Eklund på trafikverket.

Trafikverket: ”Tåget är inte strömförande”

Initialt fanns uppgifter om att tåget skulle var strömförande men det dementeras av Trafikverket.

– Tåget är inte strömförande, det har aldrig funnits någon fara för resenärerna, säger Lena Karlsson.

Hon menar att det var på grund av åskovädret som drog över Stockholm som passagerarna inte fick lämna tåget.

– Vi sätter säkerheten främst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.