Behandlingen av barnen upprör

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om barnen som tvingas flytta sedan deras mamma dött rör upp starka känslor.

”Jag blir skogstokig”. ”Helt omänskligt, kallblodigt”. ”Vad skall dom bära med sig i sina hjärtan framöver?” ”Hur är detta möjligt?”

Reaktionerna som strömmar in till ABC är starka och känslorna upprörda bland de som har tagit dell av reportaget om barnen Bazjants, som tvingas flytta från den lägenhet där de har bott i tio år eftersom deras mamma dött.

Mamman dog – barnen tvingas flytta

Oppositionen kritisk

Även socialnämndens andre vice ordförande i Täby, Ulf Brynell (S) reagerar starkt på kommunens behandling av barnen.

– Det är självklart att Täby kommun måste hjälpa familjen att lösa det så att barnen och pappan får en trygg bostadssituation, säger han, och ställer sig även frågande till socialtjänsten i Täby.

– Jag har jobbat med socialtjänsten i många år, bland annat i Stockholms kommun, och det är mycket jag inte förstår av det som sker i Täby, säger han.

”Det finns mer i detta”

Socialnämndens ordförande, Thomas Nilsonne (M), menar i stället att det finns omständigheter i fallet som om de vore kända skulle göra kommunens beslut mer begripligt.

– Jag förstår de starka reaktioner som reportaget har väckt. Förklaringen är att det här bara är halva storyn. Sekretessen förhindrar dock att jag kommenterar det här ärendet överhuvudtaget.

Thomas Nilsonne vidhåller dock att Täby kommun har följt riktlinjerna, och har fattat sitt beslut ur ett barnperspektiv.

– Det finns mer i detta som som skulle kunna förklara situationen, säger han till ABC.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamman dog – barnen tvingas flytta

Mer i ämnet