Ovanliga vattendjur sökes

Uppdaterad
Publicerad

En ny app ska hälpa forskarna att hitta ovanliga djur i våra vatten.

Ser du något ovanligt djur i vattnet?  Med en ny app  ”Rappen” kan du rapportera in vad du sett. Det är Havs och Vattenmyndigheten som lanserar  ”Rappen”  för att få hjälp med att ha större koll på djuren som simmar omkring i hav och sjöar. Därför uppmanas nu allmänheten att rapportera in ovanliga arter via den nya hemsidan.

– Vi behöver hjälp med att kartlägga hur vår miljö förändras, säger forskaren Matz Berggren.

När främmande vattenlevande djur etablerar sig i svenska sjöar och hav riskerar de att tränga undan andra arter. Klimatförändringarna, som leder till stigande vattentemperaturer, bidrar till att nya arter från näraliggande sydliga breddgrader flyttar in i våra vatten och forskare har ingen chans att kartlägga alla vattenmiljöer på egen hand.

– Allmänhetens tusentals ögon är fler än de tiotals som forskarna har, det är det som vi vill utnyttja. Förra året annonserade jag om att få in information om några krabbarter och fick över hundra mejl med bilder.

– Nu hoppas vi att det här blir ett mer organiserat sätt för allmänheten att berätta vad de har hittat, säger Matz Berggren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

Webbtjänsten ”Rappen”  är tillgänglig fram till den sista oktober och är anpassad för mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.