Pendelbåt mellan Vaxholm och Stockholms city

Publicerad

Kristdemokraterna vill förbinda Stockholms city med Vaxholm och föreslår en satsning på pendelbåtar som skulle kunna minska restiden radikalt.

Inom de kommande två åren kan det bli möjligt för Vaxholmsborna att ta en snabbgående pendelbåt mellan Vaxholm och Stockholms city, det föreslåt Kristemokraterna. Och det skulle göra pendeltiden betydligt kortare.

– Jag tror att vi alla skulle tjäna på det, öbor och vaxholmsbor. Det skulle öven vara miljömässigt, folk skulle lämna sina bilar, det är ett jättebra förslag, säger Ylva Källberg, boende Vaxholms kommun.

– Framförallt så skulle det föränkla väldigt mycket för dem som pendlar mellan Vaxholm och Stockholm, så jag tror att Vaxholm antagligen blir en ännu mer attraktiv kommun, säger Fredrik Lindqvist, boende Vaxholms kommun

Kan skapa nya resmönster

Förutom den förkortade restiden öppnar förslaget även upp möjligheterna att ta sig till Vaxholm för en större del av Stockholm.

– Man kan skapa nya resmönster, för att ska man åka från Lidingö till Vaxholm idag så är det en väldigt lång väg. Ska man åka från Nacka till Vaxholm idag så är det en väldigt lång väg. På det här sättet så skulle man kunna få snabbare och smartare förbindelser, säger Karl Henriksson (KD), gruppledrae i trafiknämnden.

Pengarna finns redan

Enligt Kristdemokraterna så finns det pengar från ett tidigare planerat pendelbåtsprojekt som inte gick att genomföra. Dom menar att man skulle kunna använda dom pengarna till den här linjen istället.

– Vi har gjort olika satsningar på pendelbåtar, men en av de satsningarna blev tyvärr inte möjlig att genomföra. Då finns det en del resurser som man skulle kunna använda till det här projektet istället, säger Karl Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.