Botkyrkahallen i Hallunda.

Personal i Botkyrkahallen skyddas av väktare

Uppdaterad
Publicerad

Senaste veckan har personalen i Botkyrkahallen tagit emot så mycket hot att de nu skyddas av väktare.

Förra veckan  avvisades en person från Botkyrkahallen i Hallunda, sedan dess har ett större antal hot gjorts mot personalen. Det har varit upprepade hot och skadegörelse, och hoten är så pass allvarliga att väktare följer med kommunens personal under deras arbetspass.

Det här är ju mycket allvarligt, våra medarbetare ska kunna gå till jobbet och känna att de har en trygg arbetsplats, säger Roger Vintemar, chef för idrott och anläggning i Botkyrka kommun.

Började som ett enkelt ärende

Det började förra tisdagen med att personal i hallen avvisade en ung person på kvällen som inte hade något ärende i hallen. Han blev arg men det var ingen större incident, berättar Roger Wintemar. Dagen efter kom en grupp tonåringar och frågade en anställd i hallen efter medarbetaren från kvällen innan. Hon sade att den personen var ledig, och upptäckte sedan efter att gruppen gått, att hon fått däcken till bilen sönderskurna.

– Efter det har vi fått mycket klotter, klotter med hot mot personalen, säger Roger Wintemar.

Nu följer väktare personal som åker runt och öppnar olika anläggningar, och alla har överfallslarm.

Hoppas på föreningslivets stöd

Kommunen vädjar nu till idrottsledare och nyckelpersoner inom föreningslivet om deras stöd, Roger Vintemar vill att det startas en diskussion kring vilken miljö man tillsammans, kommun och föreningsliv, skapar på idrottsplatserna och kommunen har skrivit brev och pratat med alla föreningar.

– Det här är ju en incident som allvarligt påverkar vår verksamhet och föreningslivet, och föreningsllivet är en av våra viktigaste medarbetare för att skapa det goda samhällslivet. Vi hoppas vi kan tillsammans upprätthålla den goda miljön vi har här i vanliga fall.

Hoten är polisanmälda, men polisen har ännu inte varit där.

– Vi har ingen aning om vilka de här ungdomarna är, säger Roger Wintemar. Vi har aldrig varit med om något liknande förut, här brukar vara lugnt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.