Lyckat projekt räddar mobilen i moderna hus

Uppdaterad
Publicerad

Många energieffektiva hus har problem med mobiltäckningen inomhus eftersom konstruktionen hindrat signalerna.

Stig Vilhelmson bor i ett av de nya, energisnåla husen på västra Kungsholmen. Men de tjocka betongväggarna och täta fönstren är inte bara energieffektiva, de är även effektiva på att stoppa mobilsignaler.

– Det är orimligt att i alla moderna hus att man inte kan använda modern teknik. Det stora problemet här är metallfilmen i fönsterrutorna, trots att det knappt är synbart så räcker det för att hejda mobilsignalerna utifrån, säger Stig Vilhemson.

Han berättar att grannar i huset har skaffat fast telefon för att det inte går att använda mobiltelefonen. Det här har varit ett problem i många nybyggda fastigheter i landet men nu verkar en lösning vara på gång.

Pilotprojekt

Bostadsrättsföreningen har ett pilotprojekt tillsammans med fastighetsbolaget Skanska, Ericsson och Telia där man installerat små basstationer i fastigheten, vilket Ny Teknik först rapporterade om.

Men det hade förstås varit bättre att lösa det här problemet redan under byggprocessen, inte i efterhand.

– När vi kan bygga in det här som standard i våra hus framöver så kommer det här inte att behöva kosta så mycket, för då kan vi nämligen spara på andra funktioner i huset, säger Anders Neander som är tekniskt ansvarig på Skanska Nya Hem.

Och just de här husen som redan är byggda?

– Där ser vi över hur vi ska kunna erbjuda de boende en lösning och då kommer det att kosta något, för då måste vi ju lägga till, säger Anders Neander.

Fungerande lösning

Så i framtiden ska det inte behöva vara så här?

– Nej, det har vi ju redan visat. Nu har vi en fungerande lösning.  När vi succesivt framöver inför det här i vår egen produktion, då kommer det att fungera, säger Anders Neander.

För de boende i huset har försöket varit lyckat, och Stig Vilhemson är nöjd med försöket, även om det i dagsläget bara är en mobilleverantör som är med i projektet.

– Det är en hel del installationer att göra för att det ska funka men det som nu är gjort fungerar väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.