Elever räcker upp handen på en skola. Bild från 2014. Foto: TT

Stockholms stad får böta för lärares arbetsbelastning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad måste betala 700.000 kronor i vite för att man inte har lyckats minska Stockholms lärares arbetsbelastning. Den nytillträdda rödgröna politiska majoriteten valde att överklaga Förvaltningsrättens dom om böter, men nu har Kammarrätten beslutat att inte ta upp fallet.

Stockholms stad fick bakläxa på Arbetsmiljöverkets krav om åtgärder för att minska lärarnas arbetsbelastning. I slutet av 2014 dömdes staden av Förvaltningsrätten att betala 700.000 kronor i böter, för att man inte lyckats förbättra arbetsmiljön för Stockholms lärare.

Den nytillträdda rödgröna politiska majoriteten valde att överklaga domen, men nu står det klart att Kammarrätten inte kommer att ta upp fallet, vilket innebär att Förvaltnningsrättens beslut kvarstår.

– Det här är naturligtvis pinsamt för såväl förvaltningschefer som för den politiska rödgröna majoriteten som beslutade att överklaga förvaltningsrättens dom, säger Ragnar Sjölander, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Stockholm.

Riskerade miljonböter

Stockholms stad har tidigare av Arbetsmiljöverket ålagts att betala böter på två miljoner kronor för brister i lärarnas arbetsmiljö. Det handlade då om hög arbetsbelastning med mycket administration och otydliga instruktioner om hur arbetsuppgifterna ska prioriteras.

I Förvaltnigrättens dom sänktes vitet till 700.000 kronor eftersom en av de tre punkterna som Arbetsmiljöverket kritiserade fortfarande behöver åtgärdas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.