Foto: TT

Planerad utställning inställd

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 september skulle utställningen ”Marc Chagall och hans ryska samtid” ha öppnat på Millesgården, men utställningen har ställts in i sista sekund på grund av politik och byråkrati.

– Det har varit ett gott samarbete med många turer om försäkringar, transporter och kurirer och arbetet med att förbereda utställningen har tagit mycket tid och kraft. Därför är besvikelsen stor över att vi i slutskedet av arbetet inte har kunnat påverka de beslut som lett till att utställningen har blivit inställd i elfte timman, säger Onita Wass, museichef och vd för Millesgården.

Det statliga Ryska museet i S:t Petersburg vill inte låna ut sin konst av risk för att den skulle kunna konfiskeras. Statens kulturråd hade också utfärdat en statsgaranti om att det Ryska museet skulle få ersättning om något olyckligtvis skulle hända med konsten, det rapporterar lokaltidningen Mitti.

– Sedan krävde det statliga Ryska museet i S:t Petersburg en garanti för att konsten inte skulle kunna konfiskeras och det kunde Statens kulturråd inte ge, säger Randy Jämtlid, marknadsansvarig på Millesgården, till mitti.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.