Misstanken: Planerade terrordåd i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte 22-åringen planerade ett terrordåd i Stockholm, enligt åklagaren. Mannen har nu tilldelats en offentlig försvarare.

22-åringen misstänks för att ha förberett ett terrordåd i Stockholm. Det framgår av den handling som vice chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål, Hans Ihrman, har lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Var själva terrordådet var tänkt att utföras, eller om åklagaren har en uppfattning om det, är oklart. Det säger Åklagarmyndighetens informationsdirektör till TT.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mannen är 22 år gammal och har enligt Aftonbladet bott i Sverige sedan september.

I åklagarens framställan om förordnande om offentlig försvarare har den terrormisstänktes nationalitet utelämnats.

Anledningen är att svenska myndigheter ännu inte är säkra på vem mannen är, skriver dn.se.

– Identitetsuppgifterna är inte helt säkra, säger Hans Ihrman, som har tagit över ansvaret som förundersökningsledare, till tidningen.

På frågan om det är rätt person som har gripits svarar Ihrman:

– Än så länge talar allt för det.

Åklagaren vill inte svara på fler frågor och hänvisar till myndighetens webbplats.

Har förhörts

Mannen har tilldelats advokaten Ola Salomonsson vid Stockholms tingsrätt. Advokaten kommer att biträda honom vid förhör hos Säkerhetspolisen.

– Ett första förhör hölls av åklagaren i går kväll, strax före klockan 23, säger Säpos presschef Sirpa Franzén till TT.

Efter förhöret beslutades att anhållan mot Majid kvarstår.

Utöver den misstänkte hämtades ”ett antal” personer till förhör vid gårdagens tillslag i Boliden, enligt Rikspolischefen Dan Eliasson, som dock inte vill ange hur många och betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Expressen att Sverige jagar fler misstänkta terrorister. När TT talar med Hultqvist vill han inte svara på uppföljande frågor kring uttalandet.

Enligt Säpo sker fler utredningsåtgärder och man utesluter inte fler gripanden.

Tyst om misstänkt

Avspärrningarna vid polishuset i Skellefteå är hävda. Bevakningen av det skärptes markant i samband med gripandet i går, men det är oklart om detta innebär att Moder Mothanna Magid har flyttats från staden.

– Polisen kommenterar inte var han finns just nu. Moder sitter anhållen i utredningen, var han sedan finns får du fråga Säpo om, säger Börje Öhman, polisens presstalesman i ärendet.

Säpo vill av säkerhetsskäl inte gå in på var mannen befinner sig.

Enligt Börje Öhman har polisen inga fler insatser på gång i området.

– Vi är till förfogande med de resurser som Säpo vill ha, men för oss är det ganska lugnt just nu, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet