Spelrobotar lurade tusentals pokerspelare

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals pokerspelare har förlorat miljontals kronor på Svenska Spel när de mött spelare som använt sig av datorer med avancerade matematiska program. För första gången ska åklagare nu få prövat om det är brottsligt att som spelare använda hjälpprogram.

Svenska Spel har drygt 90.000 spelare som spelar onlinepoker under ett år. Men spelarna har inte haft någon aning om att de varit chanslösa när de istället för fysiska människor mött så kallade pokerbotar. Robotarna är programmerade att matematiskt räkna ut sannolikheten för att vinna spelet med de spelkort som ligger på bordet.

– Det är programvara som spelar mot människan, och man lägger till och med in pauser, toalettbesök, mat och man kan chatta. Man gör en mängd saker som vi människor gör vilket gör det väldigt svårt att upptäcka. Det krävs väldigt bra system för att upptäcka, säger Lennart Käll som är vd på Svenska Spel.

Spelrobotar lurade pokerspelare

Prövas för första gången i domstol

Svenska Spel har stängt av 15 spelare som misstänks ha fuskat och polisanmält. De fem huvudmännen är från Stockholm, Uppsala och Östergötland och åklagare vill nu för första gången få prövat om det är brottsligt att installera en programvara för att skaffa sig oerhörda fördelar gentemot andra pokerspelare.

– Fusk är ju inte ett brottsbalksbrott utan den juridiska etikett är grovt bedrägeri. Och det här är, såvitt jag vet, första gången som det här prövas rättsligt, säger Henrik Olin som är kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelrobotar lurade pokerspelare

Mer i ämnet