”För lätt att kapa en styrelse”

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsrättsförening i Stockholm fick plötsligt reda på att hela styrelsen var ersatt med personer som inte ägde någon bostad i föreningen. Med kontroll över konton kan någon som tar över en styrelse tömma föreningen på pengar. Ett systemfel enligt polisen på nationellt bedrägericenter.

Patrik Söderhielm har varit styrelseordförande i sin bostadsrättsföreningen sedan 2012. En förening med 65 bostadsrätter. En dag för några veckor sedan fick han en obehaglig överrsakning: Ett telefonsamtal som förklarade att styrelsens ledamöter och firmatecknare var utbytta mot personer som ingen ägde någon lägenhet i föreningen.

– Man blir förvånad, bestört. jag vet vad man kan göra som firmatecknare. Man kan ingå avtal och få kontroll över konton, säger Patrik Söderhielm ordförande i bostadsrättsföreningen.

Förde över 700.000

Det var en tidigare boende i föreningen som anser sig vara den rättmätige ordföranden och alltså anmälde en ny styrelse till bolagsverket. Med kontroll över konton som tillhörde föreningen kunde man sedan föra över 700.000 kronor.

Det här är möjligt, till och med enkelt, om man tittar på bolagsverkets arbetsgång:

När en bostadsrättsförening vill ändra styrelse eller firmatecknare så skickar man in en blankett där man på heder och samvete intygar att styrelsen valts korrekt av föreningen. Bolagsverket tittar att personnummer och organisationsnummer har fyllts i, men man gör inga andra kontroller innan man registrerar den nya styrelsen.

– Vi kontrollerar att man intygar på heder och samvete, någon annan kontroll kan vi inte göra, vi är inte ålagda att göra det, säger Johanna Sahlman som är jurist på Bolagsverket.

”Ett systemfel”

– Det är upseendeväckande att det är så enkelt. De måste finnas en större kontroll, men bolagsverket har inte det i sin arbetsbeskrivning. Så de gör inget fel, det är systemet det är fel på, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter i Stockholm.

Tidigare var man även tvungen att bifoga ett mötesprotokoll från en föreningstämma där den nya styrelsen valts innan Bolagsverket registrerade. Men för att förenkla handläggningen togs kravet bort efter ett politiskt beslut.

– Jag tycker de kontroller vi gör i dag är fullt tillräckliga. Om man vill begå en kriminell handling så kan man ju göra det iallfall, säger Johanna Sahlman.

Men Jan Olsson håller inte med om att man inte kan stävja eventuella bedrägerier.

”Vi skapar en spelplan”

– Konsekvensen av att man inte har en kontrollfunktion är att vi skapar en spelplan för bedragarna, fanns inte den så skulle inte heller bedragarna finnas, säger han.

– Om man la till kontrollfunktioner då skulle den här brottsligheten minska det kan jag garantera.

– Man blir väldigt upprörd och känner vanmakt över att det är så lätt. Det är våra pengar, föreningens pengar, som kan försvinna väldigt snabbt, säger Patrik Söderhielm

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.