Polisen granskas efter att ha försökt utvisa höggravid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska ha stormat den höggravida kvinnans bostad där hon befann sig med sina två döttrar. Den stress polisinsatsen orsakade ska ha medfört att hon födde barnet för tidigt.

Justitieombudsmannen granskar polisen efter en anmälan om ett utvisningsförsök mot en kvinna som var gravid i åttonde månaden, och hennes två barn. Kvinnan ska ha haft ett läkarbeslut på att hon inte borde flyga, trots det fortsatte utvisningen.

Förlossningen startade på Arlanda

Kvinnan beskriver i anmälan att chocken hon fick av behandlingen var så stark att förvärkarna började på Arlanda. Polisen menade att kvinnan lika gärna kunde föda på flygplanet, något en läkare på Arlanda hindrade. Kvinna fördes till förlossningen där barnen sedan förlöstes en månad för tidigt. 

Enligt anmälan kunde barnen inte andas själv och behövde respirator. Risken fanns då att barnet hade dött om förlossningen hade startat på flygplanet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.