Bedragare låtsas samla in pengar till funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Farsta varnar för en grupp människor som utanför Farsta centrum samlar in pengar till ”en god sak”.

De ska ha försökt samla in pengar till förmån för funktionshindrade utanför Farsta centrum, och samma beteende har även rapporterats på andra platser. Personerna har enligt polisen delat ut lappar som låter påskina att de representerar en organisation som hjälper folk med ett ospecificerat funktionshinder.

– Detta är ett klassiskt gammalt bedrägerisätt, säger Palle Nilsson, polismästare i Söderort.

Flydde i bil

Under torsdagen rapporterade ordningsvakterna i Farsta centrum att flera kvinnor sysslade med insamling, men att de snabbt försvann från platsen i bil när de upptäckte ordningsvakterna. Samma beteende har också rapporterats från allmänheten i bland annat Liljeholmen, enligt polisens Facebookinlägg.

– Detta skadar framför allt de legitima organisationer som samlar in pengar till behövande på lagligt vis. Det är ett oerhört lågt sätt att lura av människor pengar, att använda sig av andra som verkligen behöver dem, säger Palle Nilsson.

Kan ha försökt på andra platser

Palle Nilsson utesluter inte heller att gruppen försökt samla in pengar på andra platser.

– Det är helt klart en sämre chans för dem att lyckas om de bara är lokalt anknytna. Om man är någorlunda begåvad så flyttar man på sig, så jag skulle inte utesluta att de arbetar över ett större område, säger han.

Avslutningsvis manar Palle Nilsson till försiktighet när man skänker pengar.

– Vill man skänka pengar till de som verkligen behöver så ska man ge till de organisationer som man känner till, och som man vet är seriösa. Man ska göra en rimlighetsbedömning så att man vet att pengar går fram. Skänk då, och bara då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.