Professor varnar för ohållbar bostadsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Privatpersoner som köper i rent vinstsyfte, är ett tydligt tecken på att bostadsmarknaden är ohållbar, varnar professor Harry Flam.

Det blir allt vanligare att personer köper nyproducerade lägenheter utan att flytta in och istället säljs lägenheterna vidare dyrt i rent vinstsyfte. Men enligt Harry Flam, som är professor i ekonomi på Stockholms universitet, så är nyproduktionen en väldigt liten del av det totala antalet bostadsrätter som finns på bostadsmarknaden. 

Oroande utveckling

Harry Flam säger att det är mellan 10 och 20 procent som spekulerar med nyproduktioner och att faran är liten men betonar att det är en oroande utveckling.

– Det här visar att folk är inställda på kraftiga prisuppgångar och det är en farlig inställning för att folk köper större och dyrare än vad de har råd med, säger ekonomiprofessor Harry  Flam.

Krasch på bostadsmarknaden

Om inget görs åt problemet så varnar Harry Flam för att det kan leda till en krasch på bostadsmarknaden.

– Om bostadspriser drivs upp med 15 procent per år som det har varit under de senaste tre åren. Då är det ohållbart, så mycket kan priserna inte stiga – förr eller senare måste det hända någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.