Psykiatriska akutbilen hyllas

Uppdaterad
Publicerad

Sedan lanseringen i mars har den första psykiatriska akutbilen i Stockholms län haft fullt upp och PAM-enheten underlättar arbetet för Stockholmspolisen.

Under mars i år lanserades den första psykiatriska akutbilen i Stockholms län, PAM-enheten. Den utgår från Sabbatsbergs sjukhus och kör mellan 15 och 01 varje kväll. Enligt Sveriges Radio har akutbilen ryckt ut på i snitt fyra till fem larm per kväll sedan starten. SR rapporterar även att Stockholmspolisen har sedan i fjol fått in runt 4 100 larm om självmord, 11 larm per dygn i snitt. PAM-enheten underlättar arbetet för polisen, eftersom det är dem som blir kallade på larm om psykisk ohälsa.

– För polisens del så har det inneburit att vi blir avlastade i rätt många ärenden. Vi kanske hade varit enda resurs på plats och vi hade fått följa med patienten, eller den omhändertagna, in till någon typ av mottagning, och sedan kanske den skulle slussas vidare och till slut hamna rätt, säger Björn Cewenhielm, tillförordnad chef på regionledningscentralen på Stockholmpolisen, till Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hoppas på fler PAM-enheter

Polisen och PAM har sedan projektstarten åkt ut på 508 larm tillsammans. Men i 90 procent av fallen har polisen kunnat lämna platsen tidigt under omhändertagandet vilket underlättar arbetet för polisen. Björn Cewenhielm säger till Sveriges Radio att han hoppas att projektet växer och att fler psykiatriska akutbilar införs.

– Nej min bedömning är att det finns ett behov av flera ambulanser. Det är som alltid när man pratar om sådana här saker, det är resurser. Men det här är nog en ganska viktig fråga som jag tror att man ska prioritera att satsa på därför att det här har visat sig att det är en stor vinst för alla inblandade aktörerna i den här vårdkedjan, säger Björn Cewenhielm.

Avstigmatisering av psykisk ohälsa

Mikael Calsson, räddningschef och ledare för insatsen, är väldigt positiv till projektet och tror att PAM-enheten har en stor inverkan när det kommer till avstigmatiseringen av psykisk ohälsa, eftersom inkommande larm om psykisk ohälsa tidigare enbart kunde skicka polis.

– Det har gått jättebra. Vi har fått positiv respons både från dem vi möter ute, personer som mår dåligt akut, men även från polis, ambulanspersonal och räddningstjänst som vi samarbetar med. En stor skillnad som vi ser är avstigmatiseringen av psykisk ohälsa. Som det har varit tidigare och fortfarande är, så mår du akut psykiskt dåligt så blir du ofta hämtad av polis. Och det kan ju vara jättejobbigt. Du är ingen brottsling för att du mår psykiskt dåligt, säger Mikael Calsson till Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.