Reputbildning återinförs i försvarsmakten

Publicerad

Försvarsmaktens repetitionsmånad är tillbaka, det beslutade regeringen förra året. Nu håller Amfibieregementet Berga sin första reputbildning på drygt 20 år.

I tio dagar pågår reputbildningen i Amfibieregementet i Västerhaninge. När beskedet om utbildningen kom, för ett par månader sedan, var det mellan fem och tio år sedan deltagarna i utbildningen genomförde sin värnplikt.

– Hur kändes det när du fick veta att du skulle bli inkallad igen?

– Man blir ganska förvånad, men samtidigt så kändes det väldigt kul att få äran att de ville ha tillbaka en. Samtidigt ska det bli kul att träffa både gamla och nya kamrater, säger Axel Hermansson, pliktpersonal.

Osäkert omvärldsläge

Beslutet om att återinföra reputbildningen togs förra året på grund av det osäkra omvärldsläget, till exempel en ökad militär aktivitet i Sveriges närområde. På Amfibieregementet Berga fokuserar man främst på stridsbåtspersonal. Reputbildningen i dag skiljer sig inte jättemycket mot hur det var för 20 år sedan, det är fortfarande både praktiska och teoretiska delar. Däremot är båtarna säkrare och en del av tekniken är ny.

– Tycker du att deltagarna är i form?

– Absolut, det ser inte ut att ha gått en dag sedan de lämnade grindarna här. De är absolut kapabla till att följa utbildningen här, säger kompanichef Mikael Gärdström.

Gedigen bas

Men för pliktpersonalen sitter de föregående utbildningarna i minnet och utgör en bra bas att fortsätta bygga vidare på.

– Så fort man får på sig uniformen så kommer allt tillbaka igen och det känns som att alla ändå har det i sig. Vi har fått en gedigen utbildning sedan tidigare så det känns som att man har en väldigt stor och bra grund att stå på, säger Axel Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.