Tusentals BB-platser kan saknas om några år

Uppdaterad
Publicerad

3.000 förlossningsplatser kommer att saknas i länet om någa år, enligt en rapport från hälso- och sjukvårdsförvaltningen, och oppositionen är bekymrad.

Det föds väldigt mycket barn i Stockholms län, cirka 30.000 per år. Om fem år behövs plats för minst 4.000-5.000 fler förlossningar enligt en rapport från landstinget. Men samma rapport menar att det är stor risk att man inte når målet, utan istället kommer att sakna kapacitet att hantera cirka 3.000 förlossningar per år.

–  Jag blir jätteorolig å alla kvinnors vägnar, och den här rapporten visar att det är mycket värre än vi tidigare fruktat, säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

”Kommer klara alla förlossningar”

Snabbaste lösningen enligt rapporten är att få klart den sedan tidigare planerade förlossningen på S:t Görans sjukhus, men det håller på att överklagas just nu, och besluten är uppskjutna. Ansvarigt landstingsråd, Ella Bohlin, tar rapporten med ro. Hon menar att den bara är en del av en större utredning som pågår just nu, och hon vill se hela utredningen först innan hon oroar sig.

– Vi kommer absolut att klara alla förlossningar, vi tar höjd hela tiden för att välkomna nya barn till vårt län, säger Ella Bohlin, (KD), som är barn- och äldrelandstingsråd.

S: Situationen är allvarlig

I rapporten står att för att S:t Görans ska bli klart i tid krävs att beslut skulle tagits före sommaren, något som inte gjordes.

– Vi kommer att fatta de beslut som behövs, och det kommer att vara i god tid, säger Ella Bohlin.

Socialdemokraterna däremot tycker rapporten är alarmerande.

– Jag är jätteoroad, för det här bekräftar att situationen är mycket mer allvarlig än vad alliansen har låtsats om, säger Erika Ullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.