Så här har du aldrig sett Stockholm förut

Uppdaterad
Publicerad

En rörlig bild som rubbar tid och rum, så beskriver Peter Lydén tekniken som han använt för att visa Stockholm på ett nytt sätt.

När Peter Lydén hittade en film från några norrmän som gjort en så kallad time-lapse från norska Lofoten så hajade han till.

– Jag tänkte: ”wow, det här är något nytt!”, säger Peter Lydén.

Det var inte första gången han såg en time-lapse, men när bilden fick fler rörelser än tiden, i djupled och i panoreringen så hände något magisk. Rummet böjdes samtidigt som timmarna flög förbi på sekunder.

– Du rubbar tid och rum, det är inte det normala man ser med ögonen. För mig handlar det om att hitta ett nytt visuellt uttryck som folk inte är vana vid, säger Peter Lydén.

Nu jobbar han för att sprida filmtekniken med rörliga time-lapse. Hans bästa klipp från Stockholm under en tvåårsperiod resulterade i filmen ovan och publicerades för fyra månader sedan.

– För att uppnå rätt effekt använder jag specialbyggd utrustning med små vagnar och panoreringshuvud som kryper fram på en räls. Under tiden, ofta flera timmar, plåtas hundratals stillbilder som sedan sätts i hop till filmsekvenser som bara är några sekunder långa, säger Peter Lydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.