SAS-plan nödlandade på Grönland

Uppdaterad
Publicerad

Ett SAS-plan på väg mot USA med 146 passagerare tvingades landa på Grönland. – Allt slocknade, berättar passageraren Anneli Alanko för TT.

Planet, en Airbus 330, var på väg från Stockholm till Chicago när det uppstod problem på måndagen.

– Det var röklukt ombord i kabinen som man tror kom från en korsluten kaffemaskin, säger Anna Nielsen vid SAS pressavdelning till TT.

Anneli Alanko berättar att det blev mörkt och att passagerarna därefter uppmanades att sitta på sina platser med säkerhetsbältena på.

– Kaptenen berättade lite senare att vi skulle förbereda oss för en normal landning och att vi skulle mötas av brandbilar, vilket var en rutinåtgärd, enligt honom. SAS:s personal var otroligt proffsiga och tack vare dem höll sig passagerare lugna.

Lugn och odramatisk landning

Ingen av de 146 passagerarna eller de tio i besättningen som befann sig på planet kom till skada och landningen var enligt Nielsen ”normal och odramatisk”.

– Tekniker är tillkallade för att undersöka flygplanet, säger Anna Nielsen.

Passagerarna och besättningen har förts av planet och får övernatta på hotell. Enligt Anneli Alanko kommer passagerarna att vara där ”12-16 timmar och kanske mer”.

Anna Nielsen uppger att planet väntas kunna lyfta senare på tisdagen mot Chicago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.